Решението на Апелативния съд в София за предсрочно освобождаване на австралиеца

...
Решението на Апелативния съд в София за предсрочно освобождаване на австралиеца
Коментари Харесай

Съдии видяха лични атаки и двоен стандарт в случая "Полфрийман"

Решението на Апелативния съд в София за предварително освобождение на австралиеца Джок Полфрийман, наказан на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов през 2007 година, се употребява за предизборна акция, тъй като провокира отрицателни реакции измежду обществото. Това мнение изрази арбитър Емил Дечев от Съюза на съдиите в България пред bTV в сряда. И акцентира, че съзнателно се изкривяват обективните обстоятелства, свързани с делото.

Освобождаването на Полфрийман от пандиза 6 години и половина преди да изтече присъдата му за ликвидиране, даде повод на ВМРО и " Атака " да поискат оставката на Калин Калпакчиев, председател на правосъдния състав, пуснал австралиеца на независимост. Сходно мнение с това на Дечев изрази и Здравка Калайджиева – арбитър в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург в интервала от 2008 до 2015 г. „ Тревожното е, че този случай се употребява, с цел да се стартира една персонална офанзива против съдии. И то се стартира по концепция на някогашен основен прокурор, по искане на настоящ основен прокурор във връзка със арбитър, който се е произнесъл отрицателно по отношение на кандидатурата за бъдещия основен прокурор ", каза тя пред Българска национална телевизия.

Съюзът на съдиите в България, който се оглавява от Калин Калпакчиев, от своя страна насочи рецензии към Висшия правосъден съвет.  " Съдийската гилдия освен не извършва законовото си обвързване да обезпечава и отстоява съдийската самостоятелност, само че и се е включила към невиждания политически и публичен напън върху правосъдния състав, произнесъл се за предварителното освобождение на Джок Полфрийман ", написа в формалната позиция на ССБ.

Във вторник бащата на жертвата - Христо Монов, внесе искане за обновяване на делото против Полфрийман. Последва реакция на главния прокурор Сотир Цацаров, който изиска Върховният касационен съд (ВКС) да възобнови делото в Апелативния съд и да стопира освобождението на Полфрийман от пандиза. Според него с определението си правосъдният състав е нарушил няколко разпореждания на Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК). Така да вземем за пример магистратите е трябвало да се произнесат с решение, а не с определение. Според Емил Дечев обаче огромна част от делата в апелативния съд приключват с определение. " Ако след внасянето на желае за преразгледане основният прокурор Сотир Цацаров счита, че е нужно решение, би трябвало да изиска преразглеждане на всички тези 95% ", безапелационен е Дечев, намеквайки за двоен стандарт.

Бившият углавен арбитър от Софийски градски съд Антон Станков уточни, че е черноглед във връзка с опцията Върховен касационен съд да върне Полфрийман в пандиза. " От професионална позиция процедурата е доста комплицирана, няма процедура. Много зависи Върховният касационен съд по какъв начин ще огледа на нещата ", посочи Станков. От ВКС оповестиха, че се отказва образуването на дело и връща преписката за окомплектоване на Софийския градски съд. Основните причини на съда са чисто официални и процедурни - самият Полфрийман не е получил настояването на Цацаров и съпътстващата документи.

Правосъдният министър Данаил Кирилов пък разгласи, че започва спор за законодателни изменения в Наказателнопроцесуалния кодекс, тъй че предварителни освобождавания да могат да бъдат следени на по-горна инстанция. Към момента този тип каузи се решават двуинстанционно и касационното им обжалване е неприемливо.

Междувременно стана ясно, че Джок Полфрийман може да напусне страната, откакто получи документи за идентичност.  " Напълно допустима е хипотезата лицето да получи документи за идентичност и да напусне рамките на България ", изясни представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова пред Нова тв.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР